Raamvertelling


De bladzijde van dit verhaal is een keukenraampje groot en vergeeld, maar als je het in donkere dagen leest, krijgt het geel een warme dooierkleur.
Elke week las ik een zin in dat keukenraam. Op vrijdagavond tussen vijf en zes. Aan de overkant van het raam wachtte ik op de bus, naast de paal met een bordje waaruit de uren waren verdwenen. Er was geen bushokje met een bank, wel een bank met een geldautomaat en een plantenbak daarvoor. Soms gebruikte ik de rand van de plantenbak voor de bank met de geldautomaat als bank om op te zitten. In de plantenbak voor de bank met de geldautomaat zat geen plant maar er lagen lege blikjes frisdrank en sigarettenpeuken.


De bushalte bevond zich aan een druk kruispunt van een steenweg aan de rand van het Franse platteland. Auto’s puften zich door de spits. Trokken op, remden bruusk in het ritme van groenroodgeflikker van verkeersborden. Aan de lopende band schoven chagrijnen voorbij, potsierlijk gezeten op de troon van hun heilige koe. Stuurse heersers van het turbostuur. Rond hen lege plaatsen of al eens een schoolmoe kind. Een catwalk gestroomlijnde blikken dozen.


Verderop stonden glazen kubussen van groeiende ondernemingen; spiegelblokken waarin hightech, auto’s en zwembaden werden verkocht. Aan het kruispunt kleinere stulpjes. Wratten in een verschrompeld gezicht. Af en toe een relikwie zoals een oude schuur, getranformeerd tot randstadskrot. Gordijnen met punaises en een blote babypop op de vensterbank. Tijdelijke schuilplek voor dwergen en freaks.
“Vous savez l’arrêt du bus?” vroeg ik daar de eerste keer, gehaast omdat ik de enige avondbus zou kunnen missen. In een smalle gang schudde een hulk tussen een grote toren pastilles voor de assertiviteit en een stapel citroengrastabletjes tegen depressie het hoofd. Een kapster met een roze My Little Pony froufrou schold me uit. Achter een parkiet in een te klein kooitje hoestte een kruidenier zijn dialect op. Een moordenares op rust loerde me vanuit haar woonkamer aan. Op de blinkende tegels augurkpotten vol sterk water en verhuisdozen. De onopvallende bus stop vond ik uiteindelijk zelf.


In dit vagevuur waar elk verhaal meteen verdween, sleet ik uren. Aan de stoplichten hing een pijl naar Spanje, alsof het paradijs bestond.
Op zekere dag ontdekte ik dat er hier toch nog een verhaal mogelijk was. Op de eerste verdieping aan de overkant in een keukenraam ontspon het zich traag voor mijn ogen. Het verdrongen verhaal in de bladzijde van een raam kwam naar de voorgrond.
De protagonist verving soms een vuilniszak, droeg een trainingspak, zat aan de tafel. Misschien dealde hij of miste hij de minnares die hem verlaten had. Er was geen spanningsboog op het eerste zicht. Maar spannend was de stilte van het verhaal terwijl de hazen door het beeld schoten als schaduwen op de vlucht.


Laatst herlas ik het verhaal toen ik toevallig nog eens passeerde. Rond de gebouwen kleurde het al blauw. Toen lichtte de dooiergele bladzijde weer op, het verhaal bestond nog steeds

Over Katrien Scheir

Katrien Scheir (1978) creëerde theaterstukken (tekst, regie, decor-en kostuumconcept). Ze maakte poppen, affiches, kostuums, decors. Ze werkte filosofische workshops uit, taalprojecten voor vluchtelingen, muzische lessen, kunst- en cultuurlessen. Nu schrijft ze verhalen, stukjes, columns, blogs, gedichten, liedjes, dagboeken, zeer dringende to do- lijstjes. Tijdens de appeloogst van september 2021 komt haar debuutroman uit: DE MAN VAN HET LICHT, UITGEVERIJ OEVERS Ze schildert ook (olieverf en aquarel) en maakt illustraties en cartoons, o.a. voor Apache.be Ze geeft les en workshops. Op dit moment werkt ze aan een nieuw boek en een kinderboek met illustraties, een reeks schilderijen, de opvoeding van haar zoontje en een kruidentuin.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Raamvertelling

  1. Pingback: ’s Nachts, als het donker is (vangst #45) – Aanlegplaats

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s